Extra compleet boekhoudprogramma 
voor professionals gericht op efficiëntie en eenvoud.

Met boekhoudprogramma Stip•t, wordt het systematisch bijhouden van de boekhouding een stuk efficiënter. Stip•t bevat een breed scala aan slimme functionaliteiten die het bijhouden van de boekhouding, administratie en facturen van jou (of die van jouw klanten) nog makkelijker maakt.

Probeer nu 2 maanden gratis

Journaalposten

Uw journaalposten gemakkelijk samenstellen met de juiste software

Boekhouding is, zoals velen weten, een zeer belangrijk onderdeel van het succes van een organisatie. Dit geldt zowel voor startende bedrijven en eenmanszaken, als voor grote organisaties. Een sterke boekhouding zorgt immers niet alleen voor een financieel overzicht, maar ook voor een vooruitziende blik in uw financiële gezondheid en mogelijke investeringen. Velen vinden boekhouding echter veel werk. Onderdelen als journaalposten worden vaak niet als het meest aantrekkelijke karweitje gezien. Met de juiste boekhoudsoftware zijn dergelijke onderdelen echter een fluitje van een cent.

Wat zijn journaalposten?journaalposten​​​​​​​

Een journaalboeking, of journaalpost is het vastleggen van de zakelijke transacties in de boekhouding van een organisatie. Een goed gedocumenteerde journaalboeking bestaat uit de juiste datum, te debiteren en te crediteren bedragen, omschrijving van de transactie en een uniek referentienummer.

Journaalposten bijhouden

Een journaalboeking is de eerste stap in de boekhoudcyclus, die vaak het meeste werk met zich meeneemt. Een journaal geeft een overzicht van alle financiële transacties van een bedrijf en maakt een notitie van de rekeningen die worden beïnvloed. Aangezien de meeste bedrijven een boekhoudsysteem met dubbele boekhouding gebruiken, heeft elke financiële transactie invloed op ten minste twee rekeningen, terwijl de ene rekening wordt gedebiteerd, de andere wordt gecrediteerd. Dit betekent dat een journaalboeking gelijke debet- en creditbedragen heeft. Het is dan ook vaak zeer intricaat om dergelijke transacties bij te houden. Veel bedrijven doen dit nog handmatig in Excel, wat het proces meer intensief en foutgevoelig maakt.

Journaalposten en een goede boekhoudsoftware

In de tijd van de digitaliseren zijn er echter andere manieren om een de boekhouding bij te houden. Dit kan door middel van een juiste boekhoudsoftware, die zich aan kan passen op de grootte en complexiteit van een organisatie. Dergelijke software maakt automatisch journaalposten. De software hoeft enkel gekoppeld te worden aan de verschillende rekeningen en creditcards en zal vanaf dat moment zelf bijhouden wat er allemaal in en uit gaat. Hierdoor zou zelfs aan het einde van elke dag al een uitdraai kunnen maken van de omzet van die dag. Het automatisch laten bijhouden van de journaalposten scheelt u niet alleen heel veel werk, het haalt ook de foutgevoeligheid weg. Hierdoor hoeft u of uw boekhouder nooit meer te zoeken naar die ene fout die zorgt dat u niet gelijk uitkomt bij de bottom line.

De kracht van een sterke boekhoudsoftware

Een goede boekhoudsoftware zorgt echter niet alleen voor een gemakkelijke en veilige administratie. Het digitaliseert ook andere facetten van de financiële administratie. Denkt u hierbij aan het uitdraaien van aangiften, het inzien van afschrijvingen of het maken van een winst- verliesrekening. Ook het bijhouden van uren en het versturen van facturen kan met een boekhoudsoftware vergemakkelijkt worden. Zo worden gewerkte uren en pauzes automatisch geregistreerd, zodat er altijd op een juiste manier kan worden gefactureerd. Zo voorkomt u foutieve factureringen of discussies met klanten. De data is gemakkelijk uit te draaien, zodat u altijd bewijs heeft van geleverde diensten en gedraaide uren. Zowel aan de kant van debiteuren als crediteuren.