Extra compleet boekhoudprogramma 
voor professionals gericht op efficiëntie en eenvoud.

Met boekhoudprogramma Stip•t, wordt het systematisch bijhouden van de boekhouding een stuk efficiënter. Stip•t bevat een breed scala aan slimme functionaliteiten die het bijhouden van de boekhouding, administratie en facturen van jou (of die van jouw klanten) nog makkelijker maakt.

Probeer nu 2 maanden gratis

kasstelsel

Uw kasstelsel bijhouden met behulp van boekhoudsoftware

De financiële administratie kent veel termen en jargon. Voor grote bedrijven zijn deze vaak alom bekend, maar voor kleinere bedrijven en eenmanszaken kan dit een ingewikkeld pakket zijn. Dit en het feit dat de boekhouding veel tijd in beslag neemt, maakt het voor velen een vervelend proces. De boekhoudcyclus kent dan ook veel minutieuse activiteiten en die kunnen erg ingewikkeld zijn. Vooral wanneer een bedrijf te maken heeft met het leveren aan particulieren, of de verkoop van producten in een winkel of via een webshop gaan er hele nieuwe processen van start. Het zogenaamd kasstelsel wordt dan op u van toepassing. Dit is een voor velen intricaat stelsel, waarbij belasting toegevoegde waarde kan worden afgetrokken van de te betalen btw. Het bijhouden van dergelijke zaken is enorm veel werk, vooral wanneer u eigenlijk geen tijd heeft om dit bij te houden. Daar komt een goede boekhoudsoftware u goed van pas.

Het kasstelsel in boekhoudingkasstelsel​​​​​​​

Het kasstelsel, of kasboekhouding, is een methode van boekhouding, waarbij betaalde kredieten van particulieren worden geregistreerd tijdens de periode waarin ze zijn ontvangen. Uitgaven worden geregistreerd in de periode waarin ze daadwerkelijk zijn betaald. Het is dus gebaseerd op de rekeningen de bij het bedrijf horen. Het kasstelsel kan in contrast staan ??met de boekhouding op transactiebasis, die opbrengsten opneemt op het moment dat de opbrengsten worden verdiend en uitgaven registreert wanneer verplichtingen worden aangegaan, ongeacht wanneer contanten daadwerkelijk worden ontvangen of betaald. Wanneer een organisatie levert aan particulieren, dienen zij het kasstelsel te gebruiken. Een goede boekhoudsoftware heeft de mogelijkheid om deze methode van boekhouding te volgen. Ook kan deze software worden ingesteld om het factuurstelsel te volgen. Hierbij wordt boekhouding gedaan op basis van verzonden en binnenkomende facturen.

Goede boekhoudsoftware en het kasstelsel

De meeste bedrijven in Nederland verkopen producten of bieden een dienst aan voor particulieren. Het is dan ook geen verrassing dat het gros van Nederlandse organisaties gebruik maakt van dit stelsel. Bij het kasstelsel wordt elke transactie verwerkt op het moment dat hij plaatsvindt. Dit maakt een administratie gemakkelijk, maar wel veel werk. Elke transactie dient immers goed geregistreerd te worden. Het installeren van een goede boekhoudsoftware is op die momenten zeer van belang. Hiermee neemt u namelijk afscheid van de mogelijkheid tot fouten en het vele werk dat u anders zelf had moeten doen. Goede boekhoudsoftware is hierbij volledig in te stellen op het stelsel dat u gebruikt. In het geval van het kasstelsel, zal uw software zorgen dat elke transactie op een hierbij passende wijze wordt bijgehouden en genoteerd. Hierdoor hoeft u dit zelf niet meer te doen en kunt u die tijd stoppen in andere belangrijke zaken.

Andere voordelen van boekhoudsoftware

Bij de meeste MKB’s worden er fouten gemaakt in de administratie, facturering en aangiften. Vaak moet een accountant hierdoor regelmatig extra werk doen om deze fouten recht te trekken. Dit is zonde van de tijd en van het geld. Door gebruik te maken van een boekhoudsoftware, worden er geen fouten meer gemaakt en hoeft een accountant de uitdraai enkel te checken. Uitgaande facturen kunnen door de software zelf worden gemaakt, gebaseerd op bekende data. Dit is prettig voor uw klanten en voor u. Nog een voordeel van boekhoudsoftware is dat u allerlei relevante data kunt koppelen aan dit systeem. Denk hierbij aan gewerkte uren, afgesproken uurprijzen, investeringen, waarden van vastgoed en nog veel meer. Hierdoor heeft u altijd een overzicht van uw huidige waarde en omzet. U maakt gemakkelijk een uitdraai van de data die voor u relevant is, afgezet tegen andere data die hierbij belangrijk is. Zo kan een winkel direct zien wat de omzet van de dag is geweest, of een timmerman zien hoeveel btw hij moet gaan betalen. Dit kan zorgen dat u op tijd investeert in nieuwe apparatuur, zodat u die belasting niet hoeft te betalen. Overstappen op boekhoudsoftware is dan ook de juiste stap in deze digitale wereld.