Maak de juiste keuze

Online Boekhouden Vergelijken 

Het kiezen van een online boekhoudprogramma is niet altijd even makkelijk. Het aanbod is groot, net als de verschillen tussen softwarepakketten. Waar moet je op letten bij het vergelijken van online boekhoudprogramma's en hoe maak je de juiste keuze? We geven je graag een aantal concrete tips.

 

Wat voor ondernemer ben je?Online Boekhouden Vergelijken​​​​​​​

Allereerst kun je jezelf de vraag stellen wat voor ondernemer je bent, wat voor onderneming je runt en wat hierbij past qua administratie. Zo zal een ZZP-er die slechts af en toe een factuur verstuurt een eenvoudigere administratie voeren dan een B.V. of N.V. die periodiek moet rapporteren naar interne en externe stakeholders. Sommige ZZP-ers houden het bij een facturatiesysteem in combinatie met een excel administratie. Maar je kunt natuurlijk ook je hele administratie uitbesteden aan een boekhouder. Of je voert een robuuste en eenvoudige administratie via een online boekhoudprogramma.

Wat vind je belangrijk in een boekhoudprogramma?

Wat wil je allemaal met een online boekhoudprogramma kunnen doen? Het aanbod aan programma’s is erg uitgebreid en de mogelijkheden per pakket kunnen erg verschillen. Het kan daarom helpen om voor jezelf vooraf na te denken over wat je allemaal met een boekhoudprogramma wilt kunnen doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Importeren van bestanden zoals bankafschriften en facturen
 • Importeren van digitale facturen vanuit je mailbox
 • Sturen van facturen
 • Aanpassen van factuurlayouts
 • Sturen van periodieke facturen
 • Online opslaan van je administratie in de cloud
 • BTW aangifte en ICP opgave

 

Het lijstje hierboven is slechts een greep uit de functionaliteiten die er mogelijk zijn met online boekhouden. Veel van deze functionaliteiten helpen je om sneller te werken en processen te optimaliseren. Het kan bijvoorbeeld veel tijd schelen wanneer je automatisch bankafschriften en facturen kunt importeren en je de boekingen niet handmatig hoeft in te voeren.

Hoe kom je tot de juiste keuze?

Wanneer je programma’s voor online boekhouden wilt vergelijken en tot een goede keuze wilt komen dan kun je de volgende stappen nemen:

 1. Bepaal aan welke eisen je administratie moet voldoen (bijvoorbeeld voor de BTW en IB aangifte)
 2. Bepaal welk inzicht jij als ondernemer op ieder moment wilt hebben in je administratie
 3. Denk na over hoe je delen van een administratie kunt automatiseren
 4. Bepaal hoeveel je uit wil geven voor het voeren van een administratie
 5. Maak een keuze tussen:
  1. Een ‘handmatige’ administratie via een spreadsheet en het bewaren van facturen
  2. Een eenvoudig programma met weinig functionaliteiten
  3. Een uitgebreid programma dat makkelijk in gebruik is
  4. Een uitgebreid programma dat specifieke kennis vergt en een steile leercurve heeft
  5. Het volledig uitbesteden aan een boekhouder of administratiekantoor

 

Ga je voor robuustheid en eenvoud?

Neem dan eens een kijkje naar de voordelen van Stip•t. Ons boekhoudprogramma combineert de kracht, stabiliteit en veiligheid van een applicatie (desktop en mobile) met het opslaan van een database in de cloud. Daarnaast biedt Stip•t verschillende mogelijkheden tot automatisering, terwijl het gebruik intuïtief en eenvoudig blijft. Op die manier kun je zelf als ondernemer eenvoudig een boekhouding voeren die aan alle eisen voldoet. Lees hier wat de experts zeggen over Stip•t.