Zelf boekhouden

Zelf boekhouden

Links-om of rechts-om, een ondernemer is een boekhouding nodig, de belastingdienst verlangt dat.

Zelf boekhouden

Uitbesteden

Je kunt er voor kiezen om de gehele boekhouding uit te besteden aan een administratiekantoor, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Uitbesteden kan er ook in resulteren dat je zelf weinig feeling krijgt met je bedrijfsresultaten.

 

Zelf doen

Zelf je boekhouding doen is ook een optie. Je verzorgt dan zelf de dagelijkse zaken en laat alleen je boekhouder de jaarcijfers opstellen.

Natuurlijk ben je voor dit scenario enige kennis nodig van je bedrijfsadministratie, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Hedendaagse boekhoudsoftware (zoals Stip•t ) helpt je op vele manieren om het goed te doen.

 

BTW-aangifte

Een van de dingen waar ondernemers wel eens angst voor hebben is het verzorgen van de aangifte omzetbelasting. Deze angst is in veel pakketten niet terecht. Als het goed is heeft het boekhoudprogramma van iedere inkoop- en verkoopfactuur al vastgelegd of er sprake is van BTW. Vrijwel ieder boekhoudprogramma kan op basis van die gegevens al een aangifte afdrukken welke je handmatig kunt invoeren op de website van de belastingdienst.  Natuurlijk is het veel gemakkelijker als het programma zelf de aangifte verzorgt, dit kan via het kanaal DigiPoort. Ook Stip•t beschikt over een dergelijke koppeling, deze koppeling wordt ook gebruikt voor de aangifte ICP.